Digitalni ili analogni sat?

Digitalni ili analogni sat?

Veliki broj ljudi mnogo voli satove. Satovi za njih predstavljaju najsofisticiraniji detalj ili ukras na čovjeku. Međutim, dilema je velika, da odabrati digitalni ili analogni sat?

U narednom tekstu pokušat ćemo vam olakšati odgovor na ovo pitanje. Dat ćemo vam određene prednosti i mane jednih i drugih satova.

Digitalni satovi

Precizna definicija digitalnog sata jest da on tačno vrijeme prikazuje pomoću brojki, a ne brojčanika i kazaljki. Prednost digitalnog sata nad analognim je u mogućnosti stavljanja mnogih funkcija bez opterećivanja sata dodatnim “šumovima” ili zvukovima, crticama ili kazaljkama. Pritiskom na dugme možete aktivirati alarmštopericu, odabrati drugu vremensku zonu.

Prvi digitalni satovi su imali LED display koji je trošio mnogo baterije, što je i bio glavni nedostatak ovakvog sata. Kasnije dolaze satovi koji imaju LCD display koji cijelo vrijeme prikazuju potrebne informacije, bez pritiskanja ikakvih gumbova.

digitalni ili analogni sat

Analogni satovi

Analogni satovi za razliku od digitalnih, vrijeme prikazuju putem brojčanika i kazaljki. Veoma su elegantni, lijepi i sofisticirani. Posebnost im daju upravo brojčanici i kazaljke koje u mnogome utiču na ljepotu ovih satova. Upravo je to jedna od glavnih prednosti ovih satova. Znantno manje troše bateriju u odnosu na digitalne satove i prikladniji su za svečanije prilike.

na kojoj ruci nositi sat?

Tačnost digitalnih i analognih satova

Kada je riječ o tome koji sat preciznije pokazuje vrijeme, odgovor je prilično jasan. Preciznost sata ovisi o mehanizmu unutar njega koji ga pokreće. Npr. saat može pokretati baterija (kvarcni satovi) ili mehanička energija (satovi s manualnim ili automatskim navijanjem). Kako smo već rekli, razlika između analognog i digitalnog sata je u načinu prikaza vremena. Dakle, mehanizam koji pokreće sat nema razlikovnu ulogu u ovom slučaju. Oba sata mogu imati obje vrste energije i samim time oba su jednako precizna.

Pročitajte još: 5 razloga zašto nositi UP! sat.